Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi | Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi

Rektör KORKMAZ; “Akif’ten Alacağımız Çok Şeyler Var”

"Vefatının 80'inci yılında Akif'i Anmak Asım'ı Yaşamak" konulu düzenlenen etkinliğin üçüncü gününde Üniversitemiz Avşar Han sinema salonunda Anadolu Mektebi Okuma Gurubu tarafından hazırlanan 14. panel gerçekleştirildi.

Panele, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ, Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nihat KARAER, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Mektebi Okuma Gurupları Burdur programında Mehmet Akif’i Ölümünün 80. Yılında onu anlatarak anmaları panellerle devam ediyor. 20 şehirden ilimize gelen Asım’ın Nesilleri Akif’i, Akif’in ruhunu ve Akif’in nesli olmanın gururunu anlatarak yaşattılar.

Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi Öğretmenlerinden Serpil AŞICI’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde; Burdur Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencisi Elif TANRIÖVER; “Mehmet Akif’in Karakter Özelliklerini”, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Eda ÇALIŞKAN; “Mehmet Akif’in Doğuya ve Türk İslam Dünyasının Sorunlarına Bakışı”, Nevşehir Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Ebru Nisa GEDİK;   “Mehmet Akif’e Göre Kurtuluş Yolu”, Kahramanmaraş Kadriye Çalık Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Abdülkerim ALMA da; “Mehmet Akif’in Şiir Anlayışı” konularını ele aldılar.

Konuşmalardan sonra Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Anadolu Mektepleri Okuma Gurupları Kurucusu Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ değerlendirme yaparak; “Bu sabah Isparta’da da bir panele katıldım. Şaşkınlık içerisindeyim. Konuşmacıların kendilerini ifade etmeleri Asım’ın özelliklerini bu kadar güzel bir hitapla anlatmaları beni çok çok mutlu etti. Bu panelde de bu mutluluğu yaşadım. Asım’ın Nesli Asım’ı rahatça anlatabilmelerini, bizlerin zaman zaman hatırlayamadığımız konuları hatırlatmalarını mutlulukla dinledim. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ da bir konuşma yaparak; “Çok güzel, çok tadında, bizleri, farklı dünyalara, farklı boyutlara taşıyan sunumlar izledik. Mehmet Akif’i anmak ve ismini yaşatmak adına gençlerimiz çok güzel hazırlanmışlar. Akif’i okumak ve anlamak kolay değil, sadece okumak ve anmak yetmiyor, anlamak gerekiyor. Akif’i gerçekten anlamak, Akif’in baktığı pencereden bakıp, bugün o pencereden gördüklerini anlamak lazım. Çanakkale’de 1. Dünya Savaşı’nın cephesinde şahsen fikirlerini ortaya koymuş, artık İstanbul’da yapacağı şeyler bittikten sonra, yaverini, arkadaşını, dostunu alarak, daktilosunu, dergisini ve bütün malzemelerini yükleyip, Anadolu’nun değişik illerinde faaliyetini sürdürerek, Kurtuluş Savaşı’nın hangi şartlarda başarıldığını bize ortaya koyması bakımından önem taşıyor. Yani başarılar bir bütün halinde olursa öyle ortaya çıkıyor. Toplumun kurtuluşa inanmasında, inandırılmasında, direnişin örgütlenmesinde ortaya koyduğu o çabalar, bizim bugün belki yeniden dünyada, Türk İslam Dünyasında, coğrafyaların sınırları yeniden çizildiği dünyada Akif’i belki bir kez daha iyi okumak gerekiyor. Zira o gün Mustafa Kemal’in önderliğinde başlatılan Milli Kurtuluş Hareketine Akif’in de kendi sesiyle, kendi sanat anlayışıyla, kendi kişilik anlayışıyla, kendi duruşuyla ortaya koyduğu o inanılmaz destek, bugün de yine toplumun tüm kesimleri ve katmanları arasında yeniden bir dünyada, İslam dünyasının, Türk Dünyasının kendini bulması bakımından da Akif’ten alacağımız çok şeyler var. Gençlerimize bu güzel sunumların dan dolayı teşekkür ediyor, okuma gurubunda emeği geçen herkese saygılar sunuyorum” dedi.

Programın sonunda konuşmacılara, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Anadolu Mektepleri Okuma Gurupları Kurucusu Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ ve Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ Mart ayında sunum yapılan yazılardan oluşan Asım’ın Akif’i adlı kitabı hediye ettiler.

Görseller